Jag har provat så många recept men kommit fram till att detta är bäst.
UPPDATERING 2012-03-09: jag använder mindre potatismjöl nu. se recept nedan.
HÄR hittade jag det suveräna receptet.
Recept 12 portioner
5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl Obs. uppdaterat 2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl Obs. uppdaterat 1 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker
En form på 24 cm i diameter blir bra till detta.
Recept 16 portioner
7 ägg
4 dl socker
2 dl vetemjöl Obs uppdaterat: 3 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl Obs uppdaterat: 1 dl potatismjöl
3 1/2 tsk bakpulver
2-3 tsk vaniljsocker
En form på 26 cm i diameter passar bäst här.
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker ljust o pösigt, tar ett tag.
Tillsätt de torra ingredienserna, en i taget under fortsatt vispning
Grädda i ca 40 min.
Några tips:
* Öppna aldrig ugnsluckan de första 20 minutrarna, då sjunker tårtan ihop. Vänta längre innan du gör "stickprov"
* Lägg aldrig sista smeten i mitten på tårtan då kan den sjunka ihop. Sprid ut det runt om.
* Du måste klä formen med bakplåtspapper annars åker smeten över och det gör du lättast såhär:
1)Pensla formen med smör. 2) Klipp itu ett bakplåtspapper i två delar. 3)Tryck den mot formväggarna så att det fastnar i smöret. 4) PENSLA dessa med mer smör. 5) Pudra över vetemjöl nu över hela så fastnar inte botten i formen.
In i ugnen och OM det blir för mkt färg på toppen så lägger du en bit bakplåtspapper på så slipper du bränna den.
lånat bilden på HÄR
Tveka inte att fråga om det är nåt ni undrar, för jag KAN ha glömt nåt ;)
kramar Evalena
Marie
21 januari 2012 13:28
Tack för recept och tips, passar bra nu när födelsedagsfirandet börjar nästa månad igen:) Det är ju en hel del tårtor som går åt i vår familj, sen är det bra mycket godare med hembakta bottnar istället för de man köper på ICA!!
Hoppas du får en fin lördag:)
Kram♥
http://miruschkas.blogspot.com
Evalena
21 januari 2012 14:10
Låter kanon! Ja dessa är ju i en annan division, mums ;)
kram o fortsatt trevlig helg!
pysseliten
21 januari 2012 16:18
Ebba och jga var istan en sväng nyss attans att vi i nte åkte förbi hos dig .Det luktar tårta enda hit . bar tips du har
det ska jag lägga på minne .
Evalena
21 januari 2012 16:29
Åh ni hade ju kunnat få en bit ;) blir fler gånger!! Kom i veckan så har jag en kopp kaffe till dig!
kram
Evalena
22 januari 2012 13:52
Ja det var kanon! Det är ju så en botten ska bli! Tack snälla! ;) kramar
Evalena
27 januari 2012 23:16
Ja det är suveränt! Jag har testat "lika delar" men lyckades inte lika bra.
Ha det jättebra o tack!
Frida
15 februari 2012 18:03
Hej.
Nu har jag bakat denna tårtbotten. Den blev inte så snygg. Den sprack på toppen och så tog det jätte mycket längre tid än 40 min. Jag gjorde den större satsen och tog lite mer potatismjöl och lite mindre vetemjöl som du skrev. Har du några förslag på vad jag ska tänka på till nästa?
Evalena
15 februari 2012 22:11
åh fasen va tråkigt, den blev nog för "spröd" för det är tvärtom det ska va. Ta bort en del av potatismjölet o ta vetemjöl istället. För det är av pm´t det blir sådär "frasigt" o kan spricka. I den mindre satsen tog jag 2 dl vete o 1 dl potatis. O så får man känna med sticka för jag har läst att en del får vänta upp till en timma o t.o.m längre innan en är klar.
Skär bort det översta o använd den ändå, eller in i frysen o ha till cake pops ;)
Frida
16 februari 2012 12:04
Aha, ok! Tack! Då vet jag, nästa får bli med mer vetemjöl :) Den blev hög o fin så jag skär nog bara av toppen och använder den ändå.
Evalena
16 februari 2012 12:07
Det gör du rätt i ;)
(jag håller på med en nu som blir rosa...spännande)
Frida
16 februari 2012 23:08
Har du tips på vad man kan täcka tårtan med om man inte vill ha marsipan eller SP? Nåt lite roligare än vispgrädde. Mina tårtbottnar blev rätt bubbliga och är inte så släta varken ovanpå eller runt om. Men höga och fina och luftiga. Kanske vispade jag lite väl mkt? Lycka till med din tårta!
Frida
19 februari 2012 08:11
Ha ha! Jag har också spanat in den! Får se om jag slår till!
Make it Art
8 mars 2012 20:22
hej hopp !
provar denna botten i detta NU .... och kommer på frågan :
Använder du varmlufs funktionen ?
El är det så att när du skriver 175° är det då så att den inte ska bakas med varmluftfunktionen ?
osa :S
Marika
Evalena
9 mars 2012 13:14
Hej åh va typiskt att jag inte såg detta förren nu...
Jag kör vanligt, icke varmluft.
Och jag ska dessutom uppdatera att jag tar mindre potatismjöl. Byter ut en halv deciliter pot.mjöl till en halv dec. vetemjöl.
hoppas det gick bra ändå ;)
Make it Art
11 mars 2012 23:27
hej ,.. ja de gjorde det :)
valde receptet för 16 bitars ... fast i en form som var 29 cm i diameter. Med 2.5 dl mjöl o 1.5 dl pot.mjöl ....
i 160° varmluftsugn ..... den blev hur bra som helst ...
Min make är väldigt picky med smaken ... och han var impad <3
Får tillfälle att göra om den snart igen .... fler födelsedagar på G
Evalena
11 mars 2012 23:46
Åh va härligt att höra!
Mitt nästa steg är att hitta "det bästa" sättet att få perfekta chokladbottnar.... I´ll be back ;)
ha det jättegott!