Direktlänk till inlägg 22 november 2012
Satt och läste min favorittidning "Älskade Hem" häromdagen och hittade ett trevligt uppslag....
retroporslin från Rörstrand och recept på småkakorna Schackrutor oxh Brysselkex....Mums, kan det bli bättre?
Jag blev så otroligt sugen så jag satte igång direkt med de där små rutorna som jag minns från min barndom.
När jag skulle forma "ormarna" och lägga ihop dem så gick dom sönder flera gånger och då tålamod inte är min starkaste egenskap så funderade jag på två olika alternativ....Antingen äta upp degen som den var, eller att göra min egen version av kakskrällena.
Det blev det sistnämda. (puh!) Jag tog en helt vanlig blomutstickare och tryckte till.
Gulliga va? (de ascoola, supertjocka sugrören finns på Lagerhaus)
RECEPT SCHACKRUTOR ca 50 st (ugn 175 grader)
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
0.5 tsk bakpulver
200 gr smör
1.5 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
Rör samman alla torra ingredienser förutom vaniljsockret och kakaon.
Finfördela smöret i mjölblandningen och arbeta ihop till en smidig deg.
Dela degen i två bitar
Arbeta in vaniljsockret i den ena biten och kakaon i den andra
Dela sedan vardera bit i yttrligare två bitar och rulla ut dem till fyra fingertjocka längder
Lägg längderna tillsammans så att de ligger ljus mot mörk
Låt dem vila kallt i 30 min
Skiva längden i 0.5 cm tjocka bitar med en vass kniv, och lägg dem på en bakpappersklädd plåt
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min (kakorna ska bara få lite färg)
Kramar
Det är så mkt som händer just nu, så det får bli en liten paus. KRAM ...
Som jag har ältat och vridit på det fram&tillbaka.... Ska jag ansöka eller inte? Många av mina kompisar hotar med att "om du inte söker så gör vi det åt dig" så nu sitter jag o väljer ut lite bilder på mina bakverk. Ja, jag SKA sö...