Direktlänk till inlägg 11 januari 2012
Jag blir så himla glad att ni frågar om dessa franska bakverk!
Jag är ju alldeles ny på dem själv MEN varje gång jag bakar dem så lär jag mig hur jag behöver göra för att de skall bli bra. (o igår lärde jag mig ju hur jag ABSOLUT inte skulle göra)
Så här gjorde jag dessa:
Jag tar fram ett glas med 3 äggvitor flera timmar innan och ställer på diskbänken med lite plastfolie på.
(De ska ju helst stå över natten.)
* Först av allt siktar jag ner 200 gram florsocker i en bunke. Sen siktar jag ner 100 gram mandelmjöl.
* Sen blandar jag runt så det blir blandat.
* Ställ bunken åt sidan.
* Sen vispar jag äggvitorna lääääääääänge. Tills de blir en fyllig o kritvit gegga.
* DÅ strör jag i ca 4-5 matskedar strösocker (lite åt gången) under fortsatt vispning.
* Nu har du en grund. En fin marängblandning.
* Här kommer nu det svåra (enligt mig alltså) att VÄNDA ner mjöl-florsockerblandningen i marängsmeten försiktigt. (jag använder slickepott)
Det måste bli blandat MEN man får absolut inte blanda runt för länge.
* Det är också här du väljer om du vill stänka ner några droppar hushållsfärg och/eller smaksättning. (KOM IHÅG ATT BLANDA YTTERST FÖRSIKTIGT)
* Nu skall du spritsa ut blandningen på plåtar.
* Jag tar först en pensel och oljar in bakplåtspapperet lite för att kakorna ska släppa lättare sen. (inte olivolja)
* Du spritsar små runda ringar (5-kronor) Smaksak. Jag tycker nästan att det är lagom med 1-kronor... (de "rinner" ju ut lite. (använd en rund tyll)
* NU kan du se små toppar på dem. De får du bort om du tar plåten och "knackar" lite försiktigt i bänken. Då ser du att smeten "breder ut sig" och blir jämn.
* Här skall de nu gräddas på 150 grader. I min ugn är det exakt 8 min som gäller men håll koll!
Här är det nu den lilla gosiga "fransen" blir (som jag kallar det) det under ni vet säkert vad jag menar ;)
Jag antar att man ska grädda dem i mitten, MEN jag har upptäckt att mina blev bra även längst ner.
(Man KAN ju testa några få stackare på en plåt o se...om man har gott om tid) ;)
Och det MÅSTE man ha när man gör macarones.
här är några jag gjorde innan jag visste att man kan "knacka" plåten i köksbänken...
Smaksättningar jag har använt är jordgubbssylt, kakao, vaniljarom
Något jag ska testa snart är blåbärspuré (barnmat) det är ju slätt och fint så det kan nog bli en HIT`
Jag kan inte komma på något mer just nu men fortsätt fråga på! SKITKUL!
Stor kram!!
Det är så mkt som händer just nu, så det får bli en liten paus. KRAM ...
Som jag har ältat och vridit på det fram&tillbaka.... Ska jag ansöka eller inte? Många av mina kompisar hotar med att "om du inte söker så gör vi det åt dig" så nu sitter jag o väljer ut lite bilder på mina bakverk. Ja, jag SKA sö...