Senaste inläggen

Av Evalena - 14 januari 2012 20:06

Jag ÄLSKAR att baka efter gamla receptböcker och jag har en del som har varit farmors, mormors, svärmors och mammas... Vilka skatter!!!

En kaka jag minns från min barndom är "NYSTAN"


En otroligt god mördegskaka som ser lite kul ut (o JAG som är så hiskeligt busig, färgade den i rosa)   


Har ni sett dessa förut?

 

(vet inte antalet det ska bli för degen "försvann" undan för undan i min bunke, o JAG är oskyldig)

Ingredienser:


4 dl vetemjöl (jag tog lite mer, ca 0.5 dl)

3/4 dl socker

1 msk vaniljsocker

1/2 tsk bakpulver

200 g margarin


Blanda och knåda alla ingredienser till en mjuk deg.

Pressa degen genom en purépress och lägg små högar av massan på plåt.

Grädda kakorna ljusgula i 175grader

(Det tar omkring 12 min)


Enjoy!


Nu ska jag baka födelsedagstårta ELLER cupcakes... eller cheesecake...äsch jag vet inte än men redo, DET är jag!

 

Av Evalena - 13 januari 2012 18:07

(har suttit och kollat på dataskärmen ett bra tag och inser att det är dumt att blogga om Macroner, för jag är inte f*n att komma fram till hur de stavas!!!! Det verkar finnas lika många stavningar som stjärnor om natten)


MEN idag har jag i alla fall testat igen.   


Resultatet blev ..........hm...."både och"

Första plåten var för tjock så de reste sig icke. Så jag rörde runt liiite till i smeten inför nästa, och då blev det bättre. (frågan är NÄR man ska hitta det där "lagom"?)


 


  en klickbar bild utan blixt så färgen ser hopplöst trist ut, men äsch det struntar vi i...


Jag hade som vanligt 1000 andra projekt när jag gjorde dom så jag var lat och tog fram chokladsmörkräm som jag hade i frysen o lade i mellan. Och som de säger i Italien; mumsfillibabba!!!!   


vad ska ni äta ikväll?


Här blir det lövbiff, klyftpotatis o kantarellsås (egenplockade "kantisar"naturligtvis)

och kanske jag tar mig en liten "prutt" av denna som sambon hade med sig hem från Birka i veckan.

 

trevlig fredag önskar jag er!

Av Evalena - 12 januari 2012 19:19

Hittade en webbutik häromkvällen där det fanns exakt sånt som jag behövde just nu.

Jag blev ÖVERLYCKLIG idag när paketet redan damp ner i brevlådan!

 


MEN? vad är det i en lilla söta silkespåsen?


Martina på SOCKERFLINGA har skickat med en present!

En utstickare i form av en stjärna som är helt perfekt. Supertack!!!

Här kommer jag handla måååååånga gånger och dessutom var det mycket billig frakt 39:-

In o handla med er!!!

 


Och så har min favorit-Sara från den UNDERBARA bloggen Saras Delikatesser uppmärksammat mig inne hos sig!

Det betyder massor för mig som är "grön" på detta med bakbloggeri ännu!


(bild lånad hos Sara)

Sara är helt outstanding på att dela med sig av sina delikata maträtter och bakverk på ett superenkelt sätt!

Man kan egentligen göra som jag o mina vänninor har gjort sen vi upptäckte Sara, vi har kastat både kokböcker o kakrecept....

Nu har vi Sara!   



På tal om gulliga...nu ska jag baka macroner, och förhoppningsvis kanske dom blir gulliga? ;)

Av Evalena - 12 januari 2012 11:57

Jag ÄLSKAR semlor!

Igår var det dags att fixa till några tills sambon skulle komma hem efter turnén.



(jag använde ingen tyll till grädden men det blev ganska ok ändå)

 


Jag har gjort "semlebullar" i många år, men den här gången testade jag ett gammalt hederligt recept ur "ICA´s Rutiga kokboken"

Bullarna blev helt fantastiska. Luftiga och porösa!

Här har ni receptet:


Ingredienser:

 

75 gram smör/margarin

3 dl mjölk

50 g jäst (röda)

1/2 tsk salt

1 dl socker

1/2 tsk hjorthornssalt

ca 9 dl vetemjöl  


Pensling:

 

1 ägg


Så här gör du:


Smält matfettet och tillsätt mjölken. (Fingervarmt 37 grader)

Lös upp jästen i lite av degspadet. Tillsätt sedan resten av degspadet, saltet, sockret och ägget.

Blanda hjorthornssaltet med en del av mjölet och tillsätt det.

Arbeta in så mkt av mjölet, med maskin eller för hand, att degen går lätt att arbeta. (den bör släppa degbunkens kanter)

Låt jäsa övertäckt på en dragfri plats till knappt dubbel storlek, ca 20-30 min.


Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig med resten av mjölet.


Forma den till 10-12 släta, runda bullar. (här använde jag min våg och måttade upp bullar som vägde 75 gram styck)


Jäs dem övertäckta på bakplåtspappersklädda plåtar i ca 20 min

Pensla dem sedan med uppvispat ägg


Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader ca 5-10 min.


Låt dem kallna på galler under bakplåt.


MUMS!!!



Av Evalena - 11 januari 2012 16:29

Jag blir så himla glad att ni frågar om dessa franska bakverk!

Jag är ju alldeles ny på dem själv MEN varje gång jag bakar dem så lär jag mig hur jag behöver göra för att de skall bli bra. (o igår lärde jag mig ju hur jag ABSOLUT inte skulle göra)   


Så här gjorde jag dessa:  

    

Jag tar fram ett glas med 3 äggvitor flera timmar innan och ställer på diskbänken med lite plastfolie på. 

(De ska ju helst stå över natten.)


* Först av allt siktar jag ner 200 gram florsocker i en bunke. Sen siktar jag ner 100 gram mandelmjöl.


* Sen blandar jag runt så det blir blandat.


* Ställ bunken åt sidan.


* Sen vispar jag äggvitorna lääääääääänge. Tills de blir en fyllig o kritvit gegga.


* DÅ strör jag i ca 4-5 matskedar strösocker (lite åt gången) under fortsatt vispning.


* Nu har du en grund. En fin marängblandning.


* Här kommer nu det svåra (enligt mig alltså) att VÄNDA ner mjöl-florsockerblandningen i marängsmeten försiktigt.  (jag använder slickepott)

Det måste bli blandat MEN man får absolut inte blanda runt för länge.


* Det är också här du väljer om du vill stänka ner några droppar hushållsfärg och/eller smaksättning. (KOM IHÅG ATT BLANDA YTTERST FÖRSIKTIGT)


* Nu skall du spritsa ut blandningen på plåtar.


* Jag tar först en pensel och oljar in bakplåtspapperet lite för att kakorna ska släppa lättare sen. (inte olivolja)


* Du spritsar små runda ringar (5-kronor) Smaksak. Jag tycker nästan att det är lagom med 1-kronor... (de "rinner" ju ut lite. (använd en rund tyll)


* NU kan du se små toppar på dem. De får du bort om du tar plåten och "knackar" lite försiktigt i bänken. Då ser du att smeten "breder ut sig" och blir jämn.



* Här skall de nu gräddas på 150 grader. I min ugn är det exakt 8 min som gäller men håll koll!

  Här är det nu den lilla gosiga "fransen" blir (som jag kallar det) det under ni vet säkert vad jag menar ;)

  Jag antar att man ska grädda dem i mitten, MEN jag har upptäckt att mina blev bra även längst ner.

  (Man KAN ju testa några få stackare på en plåt o se...om man har gott om tid) ;)

  Och det MÅSTE man ha när man gör macarones.




här är några jag gjorde innan jag visste att man kan "knacka" plåten i köksbänken...

 


Smaksättningar jag har använt är jordgubbssylt, kakao, vaniljarom

Något jag ska testa snart är blåbärspuré (barnmat) det är ju slätt och fint så det kan nog bli en HIT`


Jag kan inte komma på något mer just nu men fortsätt fråga på! SKITKUL!


Stor kram!!


Av Evalena - 11 januari 2012 12:51

Hmpf...


* jag och sonen gjorde helt underbara semlebullar igår som jag skulle visat nu OM INTE BATTERIERNA I MIN KAMERA DÖTT NÄR JAG FOTADE!!!   

(måste köpa en ny kamera)



* Jag har "råkat" klämma fast en ugnsplåt i plåtlådan under ugnen SÅ JAG FÅR INTE UT LÅDAN!!!

(hur f*n ska jag NU kunna baka)

så om någon vänlig människa med pianofingrar kan komma hit o hjälpa mig så ska ni få en bulle ;)

Mina bratwurstar kommer inte in i springan....


* här SKULLE jag kunna berätta om de två plåtar med knallorangea macrooner jag gjorde igår...

Men jag gör inte det för det vore SÅ pinsamt att behöva avslöja att jag fick kasta båda plåtarna.

(låt oss bara istället säga att, jag kommer inte röra så länge i smeten nästa gång...)



Måste rusa!


hörrni, solen skiner och det är 6 grader ute!

Njut av dagen!!!!


Av Evalena - 10 januari 2012 18:00

Idag blev det vaniljmacarons med vanlig smörkräm. Receptet är HÄR .


 

 


Och NU till "DAGENS TIPS";


alla pratar om att mala mandlar och att man måste ha en mandelkvarn om man skall baka dessa sötsaker

men si, så är inte fallet.

Det finns färdigmalen mandel i påsar på LIDL. 19.90:- tror jag det är jag betalar.

Värt varenda krona!!

 

Av Evalena - 10 januari 2012 14:10

Jag är "spelänka" den här veckan med tusen saker att göra så jag har inte lika mycker tid att baka 


MEN om en stund skall jag faktiskt bjuda er på nybakta macroner, så håll ut en stund till.



Presentation


Jag ÄLSKAR att baka! Tårtor, bullar, kakor och bröd. Här lägger jag ut resultaten och en del recept, lite tips o förhoppningsvis kan just DU hitta inspiration! Mitt motto är "enkelt och kul"

Fråga mig

5 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards