Direktlänk till inlägg 12 januari 2012
Jag ÄLSKAR semlor!
Igår var det dags att fixa till några tills sambon skulle komma hem efter turnén.
(jag använde ingen tyll till grädden men det blev ganska ok ändå)
Jag har gjort "semlebullar" i många år, men den här gången testade jag ett gammalt hederligt recept ur "ICA´s Rutiga kokboken"
Bullarna blev helt fantastiska. Luftiga och porösa!
Här har ni receptet:
Ingredienser:
75 gram smör/margarin
3 dl mjölk
50 g jäst (röda)
1/2 tsk salt
1 dl socker
1/2 tsk hjorthornssalt
ca 9 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
Så här gör du:
Smält matfettet och tillsätt mjölken. (Fingervarmt 37 grader)
Lös upp jästen i lite av degspadet. Tillsätt sedan resten av degspadet, saltet, sockret och ägget.
Blanda hjorthornssaltet med en del av mjölet och tillsätt det.
Arbeta in så mkt av mjölet, med maskin eller för hand, att degen går lätt att arbeta. (den bör släppa degbunkens kanter)
Låt jäsa övertäckt på en dragfri plats till knappt dubbel storlek, ca 20-30 min.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig med resten av mjölet.
Forma den till 10-12 släta, runda bullar. (här använde jag min våg och måttade upp bullar som vägde 75 gram styck)
Jäs dem övertäckta på bakplåtspappersklädda plåtar i ca 20 min
Pensla dem sedan med uppvispat ägg
Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader ca 5-10 min.
Låt dem kallna på galler under bakplåt.
MUMS!!!
Det är så mkt som händer just nu, så det får bli en liten paus. KRAM ...
Som jag har ältat och vridit på det fram&tillbaka.... Ska jag ansöka eller inte? Många av mina kompisar hotar med att "om du inte söker så gör vi det åt dig" så nu sitter jag o väljer ut lite bilder på mina bakverk. Ja, jag SKA sö...